Skip to content

Miksi sijoitussuunniltema on tärkeä?

Sijoitussuunnitelma kertoo sijoittajalle itselleen miksi, miten ja millä aikavälillä hän sijoittaa. Sijoitussuunnitelma myös auttaa hahmottamaan sijoittajan riskinottokyvyn ja sijoitusstrategian. Käytännössä suunnitelma on muistiinpano nykyisestä taloudellisesta tilanteestasi, tavoitteestasi ja riskinsietokyvystäsi. Sijoitussuunnitelmassa tulisi myös pohtia säästätkö lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä. Budjetin määrittely on myös osa sijoittussuunnitelmaa – paljonko voit sijoittaa kertasummana tai kuukausittain? Sijoitussuunnitelma muodostaa perustan omalle sijoitustoiminnalle.

Laadi sijoitussuunnitelma vastaamalla näihin kysymyksiin:

Miksi sijoitat?

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten vai haluatko esimerkiksi parantaa taloudellista tilannettasi? Aseta itsellesi selkeä tavoite.

Miten aiot sijoittaa?

Mieti miten aiot päästä tavoitteeseesi. Mikäli sijoittamisen aikajänne on pitkä, suosi osakesijoittamista. Lyhyellä aikavälillä esimerkiksi säästötili on parempi vaihtoehto. Käy rauhassa läpi eri sijoitusvaihtoehtoja ja valitse sinulle sopivin. Sijoitustavan valintaan vaikuttaa myös riskinsietokykysi.

Mikä on riskinsietokykysi?

Määritä oma riskinottokykysi. Mieti, kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä. Sijoitusmaailmassa riskillä tarkoitetaan sijoitusten arvon heilahtelua tietyn ajanjakson sisällä. Sijoitussalkun arvo voi esimerkiksi laskea tai nousta parin kuukauden sisällä 20 prosenttia. Hyödynnä erilaisia riskinsietokykyä kartoittavia testejä asiaa pohtiessasi.

Lue lisää vinkkejä sijoittamiseen Inderes Sijoituskoulusta.

SIJOITUS INVEST -tapahtumasta saat tietoa ajankohtaisesta sijoitustarjonnasta kattavasti ja tiiviisti – tule hakemaan lisää vinkkejä sijoitussuunnitelmaasi! Tapahtumassa vierailee niin aktiivisia yksityissijoittajia kuin aloittelevia sijoittajia.

Tutustu tapahtumaan